O greșeală în trafic poate să aducă unui șofer o amendă de peste 3.000 de lei. În Codul Rutier sunt stipulate o serie de reguli esențiale pentru buna desfășurare a circulației pe domeniul public și pentru ca viețile participanților la trafic să nu fie puse în pericol. De data aceasta, vă aducem în atenție un alt articol al legislației rutiere care indică ce tip de contravenție primesc șoferii, dacă nu respectivă o anumită regulă. Iată mai jos, în articol, informațiile.
Există o multitudine de reguli în Codul Rutier care trebuie să fie respectate de toți conducătorii auto, în momentul în care dețin un autoturism și vor să circule cu el. Printre acestea se numără și o regulă importantă pe care toți șoferii trebuie să o ia în considerare: NU trebuie să își obtureze vizibilitatea, în timpul rulajului pe domeniul public. De aceea, există o serie de obiecte care nu ar trebui să se afle în propria mașină, mai ales atunci când conduci.
Vezi și Ce AMENDĂ primesc șoferii care nu își montează anvelopele de iarnă. Ce arată legea
Persoanele care își poziționează diverse obiecte în dreptul geamurilor și vizibilitatea este obturată riscă să primească amenzi usturătoare. În acest sens, pot primi o amendă între 1.485 și 3.300 de lei. Conducătorii auto nu trebuie să își pună hârtii, abțibilduri, cruci, tablete sau fotografii, de dimensiuni mari, în parbriz sau la lunetă. Astfel de obiecte ar putea să reducă considerabil vizibilitatea. Totodată, acest aspect poate afecta comportamentul șoferului și, implicit, circulația rutieră.
Reprezentanții Poliției au explicat ce elemente ar putea fi poziționate în zona parbrizului și care dintre acestea sunt interzise. Este drept că o amendă nu se aplică în cazul șoferului care are brăduț odorizant sau un însemn religios, de mici dimensiuni. Însă, contravenția, încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, va fi aplicabilă în cazul celor care au obiecte ce estompează vizibilitatea. Reprezentanții Poliției au explicat ce nu ar trebui să punem în mașină, în zona geamurilor. Iată ce au transmis.
„Polițiștii aplică sancțiuni pentru cei care lipesc afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale și restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare. Dacă pui un odorizant sau un suport de telefon, este în regulă. Important este să poți vedea tot drumul și toate zonele din jurul mașinii”, au precizat reprezentanții Poliției, pentru Promotor.ro.
Vezi și Această greșeală în trafic te-ar putea costa viața. Manevra INTERZISĂ de Codul Rutier
Vezi și Când se montează anvelopele de iarnă, de fapt. Ce prevede Codul Rutier
Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)